Webbshop Tidningen Detox-shoppen Zarahs Hälsoblogg   Zarah's Health Blog
 
 
  21 026 personer fick kostnadsfri kostrådgivning av oss under år 2008, 20 149 personer under år 2007 och 18 980 personer under år 2006. www.piggabarn.se
 
 
 

Vi på Pigga Barn

Vill inspirera alla, både stora och små till ett rörliga liv och en sund inställning till kost och motion.Vi vill visa på glädjen med aktiv lek och hur härligt det är att göra saker tillsammans. Det behöver inte vara krångligt eller tidskrävande att leva hälsosamt och må bra!
Tillsammans med oss finns ingen tävling eller prestige och våra pekpinnar är kastade
för länge sedan. Hjälp oss att sätta Sverige i rörelse och bli en av oss som
motiverar och inspirerar till glädjefylld, okomplicerad matlagning och motion!
Vi hjälper dig igång med våra fantastiska ledord: inspiration, motivation, enkelhet
och lagom!

Läs mer om Pigga Barn
Kontakta Zarah Öberg, chefredaktör Pigga Barn

 
     
 
Hem
Pigga Barn-projektet
Artiklar
Kostnadsfri rådgivning
Motion
Ät smart
Familj
BMI-test Barn
KBT
Mental hälsa
Bildgalleri
Tävlingar
Kontakt
 
 
     
 

Vintersport för hela familjen

Vintern är här med besked och vi är nog många som kan intyga att kylan är mer påtaglig än på många år. Visst är det mindre kul när saker fryser och kylan är för påtaglig men en av vinterns störta fördelar är de många olika vintersporter som kan utövas av både stora och små.

När du åker skridskor, långskidor eller slalom, så får du inte bara tillgång till motion, utan skapar bättre motorik, balans och utvecklar hjärnan med korsrelaterade övningar. Här finner du våra 10 på vintersport som passar för HELA din familj!

När det inte finns is eller snö i er utomhusmiljö, så kan ni söka upp en närbelägen, spolad skridskohall eller en snöbacke med snökanoner. I en del hallar finns det teman så som skridskodisco eller långfärdsskridskor, vilket passar perfekt om du vill variera träningen och involvera hela familjen. Du kan även välja skridsko i de olika modellerna sport eller konståkning, vilket även de ger olika dimensioner av skridskoåkandet.

Låt fantasin flöda i snön

Andra vinteraktiviteter som är nästintill kostnadsfria är allt från pulka-, stjärtlapp- eller bobåkande till byggande av snögubbar och snölyktor. En uppskattad variant av lykta, är en islykta som enkelt tillverkas genom att ni fyller en hink med vatten. Lägg i en mindre hink i den stora hinken och fyll den med sten eller något annat som gör den tung. Ställ sedan ut hinken i kylan och låt vattnet frysa till is. När ni sedan vänder hinken upp och ner och tar bort både den lilla och stora hinken, så har ni en superfin lykta som ni kan sätta ett litet ljus i.

10 tips för vintersportande familjer

1. Var noga med att mäta längden på skidor, stavar och ha rätt storlekar till skridskorna och skidpjäxorna, eftersom det gör det går enklare när ni ska åka och dessutom minskar risk för skador. Om pjäxorna eller skorna är för stora, så kan ni lägga i en extra sula eller använda tjocka raggsocker.

2. Tänk på att välja en rejäl skridskokänga som har ett kraftigt och stadigt skaft, för att hålla upp din vrist och se även till att skenan är ordentligt slipad och vass.

3. Börja långsamt och ha alltid hjälm, handskar och knäskydd för att skydda dig mot den hårda och kalla isen eller snöiga backen. Öva på roliga piruetter, övningar och motionera er varma tillsammans.

4. Roa er genom att anordna miniskidlopp för grannbarnen, bjud in till skridskouppvisning eller ta med kompisgänget på en heldagsutflykt med längdskidorna. Ta med matsäck och gott om ombyte, så att dagen blir toppen även om någon av er blir trött, blöt och hungrig.

5. Åk bob, bygg en snögubbe, gör snöänglar eller ha ett stort snöbollskrig. Man blir aldrig för gammal för snölek, så var inte rädd för att leka er varma även om ni är utan barn som deltar.

6. Gör lyktor eller grottor av snö men glöm inte att en grotta kan rasa in och behöver dubbelcheckas.

7. Snö kan även användas i utbildningssyfte, då tex genom att jämföra djurspår i snön. Använd sportlovet till att jämföra, fotografera och lär er djurens spår och hur de hoppar, smyger eller gömmer sig i naturen.

8. Investera i bra kläder, då det gör det långt mycket enklare och roligare att vara ute även när det är minusgrader.

9. Missa inte att smörja in dig med solskydd om du vistas ute i det vintriga solskenet. Solens strålar reflekteras mot snö och is, vilket kan ge en rejäl solbränna även på vinterhalvåret.

10. Ha gärna nära hem eller till bilen om ni har små barn med i sällskapet. Det blir snabbt kallt om barnen blir blöta och de kan bli trötta snabbt när de leker, motionerar och pölsar runt i snön. 

 

Kostnadsfri rådgivning

Innefattar t ex kostregistrering av hur ditt barn äter, recept, tips på förbättringar och förslag på aktiviteter. Rådgivningen är nätbaserad och genomförs via e-post. Vanligtvis har du ditt svar inom 48 timmar.

» Gå till kostregistreringen

 
Inspirationsbrevet från Pigga Barn och Kostkoll
 

Chatt

Chatten är till för dig mellan 10-18 år och som har problem med din vikt. Här kan du få tips inom kost och motion samt prata med andra barn och ungdomar som är i en liknande situation. Vi diskuterar övervikt, ätstörningar, känslor kring mat, viktuppgång, mobbing och träning/rörelse. Ställ gärna frågor som känns viktiga för dig!

» Öppna chatten

 

BMI-test för barn

Barnen är vår framtid. Hjälp oss få alla barn och ungdomar att må bra och leva ett hälsosammare liv.

» Öppna BMI-testet

 
Community med hälsa och motion för hela familjen
 

Kost- och motionsdagbok

Alltomfamiljen.se är ett community med många verktyg för dig som vill hålla dig au jour med din kost och motion. Communityt är gratis och anpassad så att föräldrar kan hålla koll på sina barn, hur de äter och rör sig.

Registrera dig och få tillgång till alla funktioner